Familjecentrum på Trollhättan Stad

fredag 30 mars 2012

När mormor tar befälet och om pappor

Vi hittade av en slump ett intressant artikel på UNT.se som handlar om relationen mellan mormor/farmor och hennes dotter som mamma.

Artikeln heter " När mormor tar befälet" och här finns också boktips om du vill läsa mer i ämnet.

Vi hittade också en intressant sida som heter Extramormor.se mötesplatsen för småbarnsfamiljer och extramormödrar -  En extramormor är en kvinna som har tid över till någon annan, oavsett om man är 40 eller 70 år!nVi vet inte hur aktiv sidan är, men det kanske man kan kolla upp om man är intresserad.





Göteborgsposten, måndag 26 mars 2012   www.gp.se

” Att vara hemma med tre småbarn utvecklar helt klart förmågor som man har nytta av på jobbet”, som tex projektledning, kommunikation och ledarskap

Bara två procent av pappor jobbar deltid.  Jörgen Larsson tidsforskare vid Göteborgs universitet disputerade förra veckan med en avhandling om småbarns föräldrar, med fokus på pappadeltid.
Enligt honom är en ökad utbredning av pappadeltid viktig, både för livspusslet och för jämställdheten. 

(personerna på bilden är inte de som är skrivna om i artikeln utan visar bara en pappa med barn)

-Det är självklart att det är bra för barnen att ha en nära relation till två vuxna personer.
Jörgen Larsson tycker att småbarnsföräldrar ska få ekonomiskt ersättning om de jobbar deltid och att summan ska vara dubbelt så stor om både mamma och pappa går ner i tid än om bara mamma gör det.

Mikael Östlund jobbar som informatör på Chalmers. Han har jobbat deltid de senaste sju åren periodvis, han utrycker sig så här
Tänk på att det är kompetensutveckling i samspelet med barn, istället för att se det som man missar saker på sitt jobb , när man är hemma med sina barn.

Det är viktigt att arbetsplatsen bemöter de som jobbar deltid med respekt! Mikael säger att de på Chalmers har en bra familjepolicy man får inte kalla till ett möte som slutar efter kl.fyra så att det skapar problem med dagishämtning. Det skulle alla arbetsplatser tänka på!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar