Familjecentrum på Trollhättan Stad

tisdag 3 april 2012

Kolsyrat vatten till barn?

På grund av en fråga ifrån BVC har barnhälsovårdens dietist Anna Magouli gjort en liten sökning på vad som sägs om kolsyrat vatten till barn. Anna skriver om detta i månadens "Barnavårdsvett" (e-tidnng för barnhäslovården vg-regionen)






Kolsyrat vatten till barn?
Det finns olika definitioner på kolsyrade vatten och det finns inte helt oviktiga
skillnader att ta hänsyn till mellan dessa olika typer av vatten.
Enligt livsmedelsverket har t ex så kallat källvatten relativt låg salthalt, medan salthalten i
naturligt mineralvatten kan variera från lågt till högt. I övriga vatten, som brukar kallas
bordsvatten, får man tillsätta olika typer av salter. Här förekommer sodavatten och
vichyvatten. Dessa kan innehålla mycket höga halter salt.

För de flesta spelar vattnets saltinnehåll inte så stor roll för det totala dagliga intaget av salt.
Rådet blir ändå att välja ett vatten med låg salthalt om man vill ge kolsyrat
vatten som variation på måltidsdryck till ett förskolebarn. Det kan också vara bra att tänka
på för den som behöver använda ett förpackat vatten (ej kolsyrat) för att blanda
modersmjölkersättning, dvs om kranvatten inte kan användas. Även fluorhalten i olika typer av vatten varierar.

Rådet är att inte ge naturligt mineralvatten med mer än 1,5 milligram fluorid per liter vatten
 till förskolebarn. Ramlösas naturligamineralvatten, innehåller 2,7 mg fluorid/l och har
en "varning" som säger att barn under 7 år inte bör dricka det med risk för fluorid
(fläckar på tänderna). Annas egen reflexion här är att någon gång i veckan är ändå helt ok.
 Hn har även talat med tandvården i Kungälv om detta och de håller med.

På Ramlösas hemsida finns en tabell över mineralinnehåll i de olika typerna av vatten som
företaget säljer. Här ser man hur natriumhalten (salthalten) varierar. Vatten ifrån Imsdal och
Jakobs källa kan vara att rekommendera med tanke på salthalten. Vichyvattnet ligger betydligt
högre.


"Kolsyrat vatten i sig, köpt eller hemmagjort, är inte skadligt för tänderna. Kolsyran är en
mycket svag syra som snabbt neutraliseras. När det gäller smaktillsatser är det skillnad på
olika typer. Vissa vatten innehåller smaktillsats av typ aromämnen, som inte är sura. Vatten
med tillsats av fruktsyror kan dock innebära risk för erosion vid frekvent intag, bl.a. beroende
på pH-sänkning, syramängd och fruktsyrans egenskaper. Även buffring (salivens
buffringsförmåga)har betydelse. Det är inte skadligt att dricka vatten med tillsats av fruktsyra
med måtta, men man bör inte ha som vana att småklunka sådan dryck hela dagarna"

Dietist Annas tolkning av detta är att det är helt ok, att smaksätta vatten, kolsyrat eller ej med citron
eller apelsinsaft tex, ngn gång i veckan. Allt med måtta, men allt är ändå bättre än läsk...


Tandhygienist Agneta Engström i Karlstad har undersökt pH i drycker med anledning av den
tanderosion som kan uppstå pga lågt pH (Kolsyra sänker pH). Hon kom i princip fram till
följande:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar