Familjecentrum på Trollhättan Stad

torsdag 12 april 2012

Har du koll på pengarna?

När du får barn och tar ut föräldraledighet förändras din ekonomi. Inkomsterna sjunker samtidigt som utgifterna ökar.

Visste du att under barnet unders sitt första år kostar minst 30 000? Detta skriver konsumentverket på sin hemsida. Denna sida är mycket användbar för hela familjen.

På Familjecentrum händer det ofta att vi hjälper föräldrar att reda ut sin ekonomiska situation och vi vill därför dela med oss av den information vi använder oss av när så är fallet.


Konsumverkets hemisda finns filmer om andra föräldrar och hur de har löst sin ekonomiska situation, Det finns olika tips om hur du förbättrar din ekonomi genom att använda Konsumentverkets olika beräkningar.

En skrift som vi ofta delar ut och som du kan fråga efter hos Mimmi är "Koll på pengarna". Den finns även att ladda ner som PDF fil och det gör du här:koll på pengarna

Gå in och surfa runt på hemsidan, du kommer att hitta massor av matnyttigt.

Om du behöver mer stöd än det du kan få på Konsumentverkets kan du vända dig till Trollhättans stads konsumentrådgivning. De kan erbjuda dig kostnadsfri rådgivning. Telefon: 0520-49 70 08

Här är personalen på Konsument Trollhättan

  • Rådgivning vid köp av varor eller tjänster.
  • Reklamationer.
  • Hushållsekonomisk rådgivning.
  • Konsumenträtt.
  • Skuldsanering.

 


Om pengarna ändå inte räcker till...

Om du som förälder av olika anledningar har svårt att försörja dig och din familj har enligt socialtjänstlagen rätt att ansöka om Försörjningsstöd.

Försörjningsstödet består av en riksnorm och bidrag till övrig livsföring. Hur mycket pengar man kan få beror på familjens storlek och hemmavarande barns ålder. Du kan vända dig till Verksamhetsområde Socialt stöd och försörjning  (försörjningsstöd) och boka tid för besök hos en handläggare. Ring till Trollhättans stads växel. Tel: 0520-49 50 00.
På Försörjningsstöds hemsida finns även information på olika språk.

Hur är barns ekonomiska situation i Sverige 2012??




Bild: Ritar olle/  Norran

Alla barn har rätt till en rimlig levnadsstandard, utifrån varje lands förhållanden och förutsättningar. Detta betyder att inget barn ska behöva hamna i utanförskap på grund av familjens bristande ekonomiska resurser. Detta står i Barnkonventionen artikel 27.


Barnfattigdomen har börjat öka igen efter flera års nedgång och klyftan mellan rika och fattiga barn ökar, enligt Rädda Barnen. I dag räknas 11,5 procent av alla barn som fattiga. 1991 var siffran 22 procent.
Barnfattigdomen är fem gånger så hög bland barn med utländsk bakgrund som bland barn med svensk bakgrund och tre gånger så hög bland barn till ensamstående föräldrar som bland barn till föräldrar som bor ihop. Värst drabbade är barn till ensamstående föräldrar med invandrarbakgrund där vartannat barn lever i ekonomisk utsatthet.

Fattigdom i Sverige är enligt Rädda Barnen andelen barn i familjer som får socialbidrag och/eller har låg inkomststandard. Det innebär att inkomsterna är lägre än vad som behövs för att täcka de nödvändiga kostnaderna. För barnen i dessa familjer kan det till exempel innebära att inte kunna följa med på skolutflykter, gå till simhallen, vara med i musikskolan eller gå på bio med kompisar.


Här kan du ladda ner Rädda barnens
Barnfattigdomsrapport 212

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar