Familjecentrum på Trollhättan Stad

fredag 20 april 2012

Veckans gäst: Sara de Blanche från Familjerätten

Det händer att vi på Familjecentrum träffar föräldrar som behöver råd och stöd i samband med separation eller skilsmässa.Det handlar oftast om att få stöd hur man som förälder ser till barnens behov så  mycket som möJlighet utifrån barnets ålder och utvecklingsnivå. Vi samarbetar ibland med Familjerätten i Trollhättan och nu vill vi presentera dem.

Vad gör Familjerätten i Trollhättan?


Socialtjänsten har som uppdrag att handlägga familjerättsliga frågor som följs av lagar och förordningar. Trollhättan har en specialiserad enhetför familjerätt,där personalen är väl förtrogna med familjerättsliga frågor.

Till Familjerätten kan du vända dig om du behöver
  • information och rådgivning i familjerättsfrågor som rör barn. 
  • samarbetssamtal
  • fastställa faderskap
  • Bild på familjerätt
    Här kan du ladda ner
    Socialstyrelsens publikation
    om Familjerätt
  • upprätta juridiskt bindande avtal  beträffande vårdnad, boende och umgänge.

 På uppdrag av domstol gör Familjerätten även utredningar i angående
  • vårdnad
  • boende
  • umgänge
  • adoptioner
  • namnändring
  • äktenskapsdispens.

Sara de Blance fanns på Familjecentrum härom veckan för samarbete med vår personal. Hon arbetar på Familjerätten tillsammans med åtta kollegor vilka arbetar som handläggare och administratörer.
Sara anser att en av hennes viktigaste uppgifter är att få till samarbetssamtal mellan föräldrar som separerat. Då barn har ett stort behov av samhörighet med båda sina föräldrar, även om föräldrarna inte lever tillsamman är det av största vikt för barnet att föräldrarna så långt som möjligt kan samarbeta kring sina gemensamma barn.

Barnets behov och rättigheter måste bli tillgodosedda och respekterade.

Här kan du läsa mer om samarbetssamtal och ladda ner en PDF fil med information.

Ladda ner broschyr här
Ladda ner broschyr här
Ladda ner broschyr här


För att komma i kontakt med Familjerätten kan du ringa Kommunens växel: 0520-49 50 00


På Familjerättens sida på  Trollhättans stad finns information att ladda ner som PDF filer kring ex samarbetssamtal, vårdnad och boende, faderskap mm. Du kan också fråga efter information hos Mimmi som har broschyrer att dela ut.

Läs om Elvis-projektet om växelvist boende


På Familjecentrum har vi grundsynen att barn mår bra av att ha kontakt med båda sina föräldrar. Forskning har visat att bäst mår barn som bor växelvis hos båda sina föräldrar. Dagens Nyheter har flera artiklar i ämnet och
här kan du läsa en av dem.





















fredag 13 april 2012

Farligt ämne förbjuds i barnmatsburkar 

Äntligen ett beslut i rätt riktning. Det är inte klokt att farliga ämnen ska finnas i förpackningar till mat som vi ger våra allra minsta små liv.
Ekot uppger idag att Bisfenol A, ett hormonstörande ämne, kommer att förbjudas i lock till barnmatsburkar. Regeringen kommer fatta beslutet. Bisfenol A ä rett farligt, giftigt, cancerframkallande och hormonstörande, säger miljöminister Lena Ek, till Ekot. Därför kommer regeringen också ge flera myndigheter i uppdrag att utreda hur vanligt ämnet är.
Under två år kommer nu Kemikalieinspektionen  att undersöka förekomsten av ämnet. Möjligheten finns nu att Bisfrenol kommer att förbjudas i fler matförpackningar. Misstankar finns om att ämnet läcker ut i dricksvattnet via plaströr, även detta kommer att undersökas närmare.

Ämnet är sedan tidigare förbjudet i nappflaskor, och nu kommer som vi skrivit ovan även lock till barnmatsburkar att omfattas.

Här kan du läsa hela artikeln

 

torsdag 12 april 2012

Har du koll på pengarna?

När du får barn och tar ut föräldraledighet förändras din ekonomi. Inkomsterna sjunker samtidigt som utgifterna ökar.

Visste du att under barnet unders sitt första år kostar minst 30 000? Detta skriver konsumentverket på sin hemsida. Denna sida är mycket användbar för hela familjen.

På Familjecentrum händer det ofta att vi hjälper föräldrar att reda ut sin ekonomiska situation och vi vill därför dela med oss av den information vi använder oss av när så är fallet.


Konsumverkets hemisda finns filmer om andra föräldrar och hur de har löst sin ekonomiska situation, Det finns olika tips om hur du förbättrar din ekonomi genom att använda Konsumentverkets olika beräkningar.

En skrift som vi ofta delar ut och som du kan fråga efter hos Mimmi är "Koll på pengarna". Den finns även att ladda ner som PDF fil och det gör du här:koll på pengarna

Gå in och surfa runt på hemsidan, du kommer att hitta massor av matnyttigt.

Om du behöver mer stöd än det du kan få på Konsumentverkets kan du vända dig till Trollhättans stads konsumentrådgivning. De kan erbjuda dig kostnadsfri rådgivning. Telefon: 0520-49 70 08

Här är personalen på Konsument Trollhättan

  • Rådgivning vid köp av varor eller tjänster.
  • Reklamationer.
  • Hushållsekonomisk rådgivning.
  • Konsumenträtt.
  • Skuldsanering.

 


Om pengarna ändå inte räcker till...

Om du som förälder av olika anledningar har svårt att försörja dig och din familj har enligt socialtjänstlagen rätt att ansöka om Försörjningsstöd.

Försörjningsstödet består av en riksnorm och bidrag till övrig livsföring. Hur mycket pengar man kan få beror på familjens storlek och hemmavarande barns ålder. Du kan vända dig till Verksamhetsområde Socialt stöd och försörjning  (försörjningsstöd) och boka tid för besök hos en handläggare. Ring till Trollhättans stads växel. Tel: 0520-49 50 00.
På Försörjningsstöds hemsida finns även information på olika språk.

Hur är barns ekonomiska situation i Sverige 2012??




Bild: Ritar olle/  Norran

Alla barn har rätt till en rimlig levnadsstandard, utifrån varje lands förhållanden och förutsättningar. Detta betyder att inget barn ska behöva hamna i utanförskap på grund av familjens bristande ekonomiska resurser. Detta står i Barnkonventionen artikel 27.


Barnfattigdomen har börjat öka igen efter flera års nedgång och klyftan mellan rika och fattiga barn ökar, enligt Rädda Barnen. I dag räknas 11,5 procent av alla barn som fattiga. 1991 var siffran 22 procent.
Barnfattigdomen är fem gånger så hög bland barn med utländsk bakgrund som bland barn med svensk bakgrund och tre gånger så hög bland barn till ensamstående föräldrar som bland barn till föräldrar som bor ihop. Värst drabbade är barn till ensamstående föräldrar med invandrarbakgrund där vartannat barn lever i ekonomisk utsatthet.

Fattigdom i Sverige är enligt Rädda Barnen andelen barn i familjer som får socialbidrag och/eller har låg inkomststandard. Det innebär att inkomsterna är lägre än vad som behövs för att täcka de nödvändiga kostnaderna. För barnen i dessa familjer kan det till exempel innebära att inte kunna följa med på skolutflykter, gå till simhallen, vara med i musikskolan eller gå på bio med kompisar.


Här kan du ladda ner Rädda barnens
Barnfattigdomsrapport 212

torsdag 5 april 2012

Glad Påsk på er alla!




Öppna förskolan har stängt under påsklovs veckan.
Vi öppnar igen Måndagen den 16 april.

Välkomna tillbaka då!

Varför firar vi påsk och varför äter vi så mycket godis?




Kommer du ihåg varför vi firar påsk, vad är religion och vad är folktro? Varför äter vi så mycket godis under påsken? Firar vi påsk annorlunda nu mot när vi var barn och vad kommer det bli av påskfirandet i framtiden? Detta ska vi försöka reda ut. Som förälder behöver vi vara pålästa inför barnens alla frågor och då kan detta fungera som en lathund.

Nu när det är påsk är det dags för att planera för en helg med mycket mat och sötsaker. Släkten kanske träffas och barnen ska kläs ut till påskkärringar och påskgubbar samt dela ut påskbrev. Men precis som många andra traditioner vi har tar stormarknader och köpcentrum stor plats i hur vi ska fira påsken.



Det säljs mycket godis i Sverige kring påsk, Svenskarna beräknades påsken 2010 äta 6000 ton godis!!
Varför äter vi så mycket godis just under påsk och varför säljer affärerna mer mat under påsk än under juhelgen?? 


Den religösa påsken


Påsken är den viktigaste högtiden under det kristna kyrkoåret. Den är kopplad till den judiska påsken. Högtidens svenska namn kommer också från dess hebreiska namn "פֶּסַח" (pesach), vilket betyder "passera" eller "gå förbi" och tydligast pekar på den judiska innebörden av högtiden.

Inom kristendomen firas påsken till minne av Jesu lidande, död och uppståndelse, samt till de tal han höll. Det var under den judiska Pesach-högtiden som Jesus från Nasaret red in i Jerusalem.
Den så kallade stilla veckan föregår påsken vilken börjar med palmsöndagen, med dymmelonsdagen, skärtorsdagen och långfredagen som hållpunkter, och slutar med påskafton.

Påskveckan börjar med påskdagen. De motsvarar Jesus sista dagar från hans intåg i Jersusalem till och med hans död på korset och uppståndelsen.


Palmsöndagen - Intåget i Jerusalem
Skärtorsdagen – Den sista måltiden (nattvarden)
Långfredagen – Jesu korsfästelse

Påskafton- På påskafton firar vi påsk, men det är egentligen inte förrän vid midnatt som påsken börjar – genom Kristi uppståndelse från de döda på påskdagen. I Sverige börjar vi vanligtvis firandet aftonen före högtidsdagen, precis
som vid julafton och pingstafton.
Påskdagen – Jesu uppståndelse


Den judiska Påsken.


När judarna efter fångenskapen hos Farao äntligen blev fria skedde det genom att Jahve, judarnas gud, hemsökte egyptierna med flera olyckor. En åtgärd var att döda alla förstfödda gossebarn i Egypten. Men för att detta inte skulle drabba de judiska gossebarnen samtidigt uppmanade Jahve dem att offra lamm och bestryka sina dörrar med blodet. Då kunde mordängeln se var de bodde och gå förbi, skona = pasach dem. Därav kommer den judiska påskfesten, till minne av israeliternas uttåg ur Egypten.

Vill du läsa mer om det religösa påsken kan du  gå in på wikipedia eller Nordiska museet


Folktrons påsk

Påsk i Sverige firas sedan 1844 efter den gregorianska kalenderns regler. Fram till 1969 präglades långfredag av att de flesta affärer och offentliga nöjen hade stängt till minne av Jesu korsfästelse.

Vi som jobbar på Familjecentrum kommer starkt i håg Långfredagen som årets tråkigaste och långsammaste dag. Själv trodde jag att det hette Långfredag bara för den var så långtråkig och låååång! Allt var stängt, det var bara tråkiga tv program på de stackars två Tv kanaler jag hade på 70-talet och så väntade man på Påskafton då det roliga hände.

 

Påskkärringar 

Påskkärring är enligt gammal svensk folktro en häxa som enligt tradition flyger på kvast till Blåkulla på skärtorsdagen eller natten mellan dymmelonsdagen och skärtorsdagen för att sedan återvända på påskdagen.

Det är osäkert när påsktraditionen att barn klär ut sig till påskkärringar tog sin början i Sverige, men seden var spridd i västsvenska städer vid mitten av 1800-talet. Därför är de första påskkärringarna förmodligen från början av 1800-talet eller tidigare. Tillsammans går barnen runt bland bostadshusen i kvarteret, ringer på, önskar glad påsk och överlämnar små tecknade påskbrev som de själva ritat. Som tack bjuds de vanligen på godis, småpengar eller någon annan liten gåva. I Västsverige är påskafton den vanligaste dagen att gå påskkärring, medan det i övriga landet snarare är skärtorsdag.

 Påskris 

Påskris är vanligen från björk, som ofta tas in i hemmen och pyntas till påsk, ungefär som en påskens motsvarighet till julgran. Påskriset kopplas till Jesu intåg i Jerusalem, och de palmblad som ströddes framför honom på marken.
Det var först under 1930-talet som det blev vanligt att pynta påskris i hela Sverige.

Påskmat  

Det som var vanligast förr i världen på Påskbordet var ägg och kött, eftersom man inte åte det under fasteperioden. I dag har fiskrätter som sill, böckling, Janssons frestelse och lax blivit det vi äter mest under påsk. Under 1900 talet blev lammkött allt vanligare. I den judiska traditionen har påskalammet stor symbolisk innebörd genom ursprunget i uttåget ur Egypten. Genom att bestryka sina dörrar med blodet från ett nyslaktat lamm undkom man dödsängeln och kunde återvända till sitt land.

Påskmat varierar mellan olika regioner och landskap i Sverige men innehåller ofta ägg, lamm och laxrätter i olika tillagningar.
I Finland finns en påskrätt som kallas memma, detta är en efterrätt som i huvudsak är gjord på rågmjöl, rågmalt och sirap. Denna äts oftast med strösocker och kaffegrädde.

Påskmaten omfattar inte bara påskaftonens påskbord utan även de lokala traditioner som utvecklats för de övriga påskdagarna.

 

Påsk ägg

Påskägget är en symbol för fruktbarheten och återuppståndelsen.
Att vi äter ägg på påsken  hänger ihop med att förr i tiden lade inte hönsen ägg på vintern. De började äggproduceringen igen på våren, ungefär vid fastan. Eftersom man inte åt ägg under fastan  blev det ett större lager av ägg, därför hade man detta på matbordet under påskfirandet.

Att måla ägg är en gammal kristen tradition. Ägg målas i stora delar av västvärlden. Det var vanligt att man gav bort ägg som ibland var dekorerade eller hade små inskripter. Traditionen att ge bort ägg lever kvar genom våra godisägg som då ibland göms och barnen får leta efter dem i tron om att påskharen gömt påskäggen. Att det är påskharen som gömmer äggen är en myt från 1600-talets Tyskland.


Påskbrasa

Påskbrasatänds oftast på påskaftonskvällen. Påskeldarna är kända i Sverige sedan åtminstone andra hälften av 1700-talet (det tidigaste belägget är från 1768 i Västergötland) och har kommit till Sverige från Holland via holländska köpmän till Göteborg . Därifrån tros seden att tända eldar spridits över västra Sverige.
Den vanligaste motiveringen till påskeldarna varit att man velat skrämma bort påskkärringar som var på väg från eller till Blåkulla.

 

Påskbrev

Är traditionen att skicka eller dela ut påskbrev är på väg att försvinna? Vi upplever att det är inte lika många barn som ringer på våra dörrar längre. Barnen målade påskbrev och skickade till varandra, eller gav bort vid dörrar hos grannar och vänner på skärtorsdagen eller på påskafton utklädda till påskkärringar. Helst skulle de delas ut utan att mottagaren såg vem som lämnade dem. Traditionen med påkbrev tror man började på 1800-talet.
I Nordiska museets arkiv finns berättelser om hur det kunde gå till.

Här kan du läsa mer om påskbrev

Påsklekar


Äggpickning

Detta kan med fördel göras som en turnering. Alla deltagare tävlar med vars ett hårdkokt ägg. Man ställer sig två och två framför varandra med sitt ägg i handen. På signal ska alla par "krocka" sina ägg mot varandra. De vars ägg är helt efter krocken går vidare i turneringen och får möta en ny motståndare. Den som har sitt ägg helt kvar efter finalen blir dagens påskdrottning eller kung.

Äggkampen

Deltagarna delas upp i par två och två. Varje par får vars ett ägg som de ska kasta mellan varandra. För varje kast som lyckas flyttar de längre ifrån varandra. Det par som klarar längs avstånd utan att ägget går sönder vinner! Kletvarning utfärdas så akta kläderna.

Äggrullning

Här gäller det att få sitt ägg att rulla längst. Stillastående från en startlinje ska ägget rullas iväg, antingen längs plan mark eller från en planka. Viktigt är att ägget har kontakt med marken hela vägen när det rullar och inte kastas iväg, det är ju fusk!

Tipp med påsk tema

Tag ett papper och rita upp ett rutmönster. Lägg ett påskägg eller annat påskgodis i varje ruta. Om du villha godis fritt kan du kanske använda små söta påskkycklingar.

En person väner sig om och blundar, medans en annnan person pekar ut den ruta han/hon tänker på. Personen som blundat får nu gissa vilket påskägg som är rätt genom att äta upp påskäggen till han/hon kommer på rätt ruta då de andra deltagrna ropar Tipp!!!


Och varför äter vi så mycket godis i påsk???? Ja det har jag inte fått något svar på. Det måste vara skicklig marknadsföring av godistillverkarna i många år eller vad tror ni??






tisdag 3 april 2012

Kolsyrat vatten till barn?

På grund av en fråga ifrån BVC har barnhälsovårdens dietist Anna Magouli gjort en liten sökning på vad som sägs om kolsyrat vatten till barn. Anna skriver om detta i månadens "Barnavårdsvett" (e-tidnng för barnhäslovården vg-regionen)






Kolsyrat vatten till barn?
Det finns olika definitioner på kolsyrade vatten och det finns inte helt oviktiga
skillnader att ta hänsyn till mellan dessa olika typer av vatten.
Enligt livsmedelsverket har t ex så kallat källvatten relativt låg salthalt, medan salthalten i
naturligt mineralvatten kan variera från lågt till högt. I övriga vatten, som brukar kallas
bordsvatten, får man tillsätta olika typer av salter. Här förekommer sodavatten och
vichyvatten. Dessa kan innehålla mycket höga halter salt.

För de flesta spelar vattnets saltinnehåll inte så stor roll för det totala dagliga intaget av salt.
Rådet blir ändå att välja ett vatten med låg salthalt om man vill ge kolsyrat
vatten som variation på måltidsdryck till ett förskolebarn. Det kan också vara bra att tänka
på för den som behöver använda ett förpackat vatten (ej kolsyrat) för att blanda
modersmjölkersättning, dvs om kranvatten inte kan användas. Även fluorhalten i olika typer av vatten varierar.

Rådet är att inte ge naturligt mineralvatten med mer än 1,5 milligram fluorid per liter vatten
 till förskolebarn. Ramlösas naturligamineralvatten, innehåller 2,7 mg fluorid/l och har
en "varning" som säger att barn under 7 år inte bör dricka det med risk för fluorid
(fläckar på tänderna). Annas egen reflexion här är att någon gång i veckan är ändå helt ok.
 Hn har även talat med tandvården i Kungälv om detta och de håller med.

På Ramlösas hemsida finns en tabell över mineralinnehåll i de olika typerna av vatten som
företaget säljer. Här ser man hur natriumhalten (salthalten) varierar. Vatten ifrån Imsdal och
Jakobs källa kan vara att rekommendera med tanke på salthalten. Vichyvattnet ligger betydligt
högre.


"Kolsyrat vatten i sig, köpt eller hemmagjort, är inte skadligt för tänderna. Kolsyran är en
mycket svag syra som snabbt neutraliseras. När det gäller smaktillsatser är det skillnad på
olika typer. Vissa vatten innehåller smaktillsats av typ aromämnen, som inte är sura. Vatten
med tillsats av fruktsyror kan dock innebära risk för erosion vid frekvent intag, bl.a. beroende
på pH-sänkning, syramängd och fruktsyrans egenskaper. Även buffring (salivens
buffringsförmåga)har betydelse. Det är inte skadligt att dricka vatten med tillsats av fruktsyra
med måtta, men man bör inte ha som vana att småklunka sådan dryck hela dagarna"

Dietist Annas tolkning av detta är att det är helt ok, att smaksätta vatten, kolsyrat eller ej med citron
eller apelsinsaft tex, ngn gång i veckan. Allt med måtta, men allt är ändå bättre än läsk...


Tandhygienist Agneta Engström i Karlstad har undersökt pH i drycker med anledning av den
tanderosion som kan uppstå pga lågt pH (Kolsyra sänker pH). Hon kom i princip fram till
följande:

Recept från Baby Öppet

Nyttig grönskastimbal

6 timbaler

Grönt lager

250 g broccoli
1 krm riven muscot
1ägg

Brandgult lager
200 g morötter
lite, lite vitpeppar
1 ägg
flytande margarin

Gör så här.
1. Koka den tinade eller färska broccolin o lite vatten. Lät den rinna av i ett durkslag. Kör broccolin slät i en matberedare eller med dstavmixer. Tillsätt ägg och kör några varv.

2. Skala och dela morötterna i bitar. Koka dem mjuka i lite lättsaltat vatten. (du kan uteslutsa saltet) i ca 20 min.
Låt vattnet rinna av och kör sedan morötterna till en slät massa med ägg och lite, lite vitpeppar.

3. Smörj portionsformarna med lite margarin, särskilt väl i botten. Skeda upp ett lager broccoli och ett morotslager ovanpå. Släta till ytan.

4. Grädda formena i ca 3 minuter på full effekt. . Låt vila en stund för utjämning av värmen

5. Stjälp upp och låt svalna.


Let´s go bananas
 ca 1 liter

1 färsk annanas
2 bananer
4 dl naturell yogurt
3 dl annanasjuice

(Vi använde lättyogurt och sockerfri juice)

Skala frukterna, dela dem i tärningar och mixa dem tillsammans med de övriga ingredienserna.

OBS! Till vuxna kan ni blanda den med isbitar för att få den riktigt kall.