Familjecentrum på Trollhättan Stad

torsdag 31 oktober 2013

Mera mat....

Barnhälsovårdens dietist Anna var på besök hos oss igen. Denna gången för att prata om vegetarisk kost för barn. Vi hade lagat i ordning smakprov på en smoothie och ett vegetariskt alternativ till köttfärssås.

Tyvärr kom det inga föräldrar som hade direkta frågor kring vegkost för barn. Vi sparar den informationen och lägger ut recept på det vi bjöd på Baby öppet.

Det kom dock frågor kring hur mycket kanel barn kan äta innan det är skadligt. Vi har fått den uppfattningen från både föräldrar och personal ute på förskolorna att användandet av kanel har ökat i takt med minskandet av socker. Anna hänvisar till livsmedelsverkets rekommendationer som säger att kanel innehåller ämnet kumarin som i höga doser kan orsaka leverskador. Normal konsumtion i mat eller kaffebröd innebär ingen risk. En regelbunden hög konsumtion ca 1/2 tsk kanel per dag, för ett barn under 15 kg skulle dock kunna innebära en risk. Anna tipsar om att mät upp en halvtesked och sprid ut på det du ska äta så får du en uppfattning om hur mycket det är.

Du kan läsa mer om detta i skriften "Bra mat för barn 0-5 år"som finns att ladda ner på Livsmedelsverkets hemsida.

Recept

Linsbolognese

3dl röda linser
7 dl vatten
1 gul finhackad lök
1 msk olja
1 vitlöksklyfta
3 morötter
1 paprika
1 burk krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk basilika
salt, svartpeppar
2 msk chilisås

Häll linserna i en kastrull tillsammans med vatten och lår det koka i 10 min. Låt dem rinna av. Fräs lök och vitlök i olja. Skala och skär morötterna i tunna skivor eller hacka dem grovt. Låt fräsa med löken. Skär paprikan i små bitar. rör ner i pannan. Tillsätt linserna. När detta har fräst i några minuter tillsätt tomatkrosset, buljongtärningen, chilisåsen och kryddorna. Servera med spagetti.




Receptet hämtat hur häftet  Grön barnmat av Elisabeth Kylberg och Åsa Strindlund. Förlag. GothiaSmoothie med morotsjuice, banan, äpple och hallon

Favorit i repris: Smoothie med morotsjuice, banan, äpple och hallon

11/2 dl  barn morotsjuice
1 dl barn äppeljuice
2 bananer
1/2 äpple
lite färska hallon

Gör så här:
Använd en mixerstav och mixa allt till en slät dryck.
Servera omedelbart







 
 




 
 
 
Bra mat för barn 0-5 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar