Familjecentrum på Trollhättan Stad

torsdag 27 mars 2014

Tema mat på Baby Öppet

Då var det dax för tema Barn o mat igen på Baby öppet. 

Denna gång serverades mat hämtade från boken "Laga barnmat" av Lisa Barnes




Vi serverade


Avokado och ostpålägg

1dl färskost och 1/2 avokado mosas

Smoothie
Vi mixade banan, äpple och blåbär

Äggula pålägg till småbarn
Vi mosade
1 hårdkokt äggula
1 msk mosad avokado
1 msk yogurt naturell

Squashpuré

Dela en squash på mitten och skrapa ur kärnorna och det trådiga köttet.
Lägg squashhalvorna med den skurna sidan nedåt i en långpanna.
Häll vatten upp till 1/2 cm runt om squashen.
Ungsstek tills den blir mjuk ca 45-60 min.
Låt svalna
Mixa till slät puré.
Du kan blanda med bröstmjölk eller vatten till passande koncistens.

Denna var inte populär bland barnen :(

175 grader varm ugn.

Katrinplommonpuré

Lägg plommon i blöt i ca. 1 timme

Mixa dem till puré

måndag 17 mars 2014

Nu uppdaterar vi äntligen bloggen !!

Nu äntligen går det att uppdatera vår blogg igen efter en del detektivarbete för att komma på vad felet varit.

Vi börjar med att berätta om senaste nytt på Familjecentrum.

Inovatum

Våra förskollärare Pia och Camilla har fått en inbjudan från Inovatum där våra besökare kan komma och prova på verksamheten i deras lokaler gratis. Välkomna till den 22 april kl 13-16. Pia och Camilla möter upp er där.

Foto: Lystring, lystring!!

Den 22/4 kl 9-14 och
den 26/2 13-16

är Öppna förskolans föräldrar och barn inbjudna att tillsammans med Pia och Camilla besöka INOVATUM. Ni tar med egen fika/mat. INGET INTRÄDE.

Fråga gärna Pia och Camilla om ni vill veta mer.


Mindfulness

Vi har startat nya Mindfulnessgrupper för föräldrar, för föräldrar och barn tillsammans samt för personal. Är du intresserad av att delta i någon kan du ringa till oss så ger vi mer inormation när nästa grupp startar.

mind full


Ateljén



free stock photo Play, Art, Handprints, Children

På tisdagar mellan kl 13-16 kommer vi att ha tillgång till ATELJÈN på Förskolan Äventyret (mittemot oss).

Under vårterminen kommer vi att prova att erbjuda skapande verksamhet och vattenlek för barn 0-6 år.

Tyvärr kan vi inte erbjuda fika i de lokalerna.

OBS!
Baby Öppet är öppet som vanligt på Familjecentrum.



 

 

 

 

 



 

  BLW- Vad är det?


Vi har fått förfrågan från föräldrar om vi kan informera om BLW- Baby led weaning.

På Baby öppets temaom  mat bjöd vi in barnhälsovårdens dietist Anna för att informera om vad BLW är och för höra hennes tips och idéer kring detta. Vi bjöd på smakportioner av lämplig mat att börja med.

Anna-dietist


Baby led weaning är helt enkelt plockmat för barn. Istället för att introducera puréer får barnet genast äta själv, i lämpliga bitar. Ett tips är att servera i långsmala bitar som barnet kan hålla i själv och mjuk mat.

 Du bör inte börja förrän barnet är 6 månader och att man fortsätter att amma/flaskmata så mycket barnet önskar.Vid 6 månader är barnet redo för fast föda då hon/han har de fysiska förutsättningarna för de. Du skall alltså inte mata barnet och så länge barnet själv får ta åt sig mat och föra den till munnen har hon/han kontroll över den.

Barnets kräkreflex sitter längre fram i munnen på ett litet barn än på ett barn som närmar sig året, varför maten alltså spottas ut om den kommer för långt in i munnen. Tänk på att det är viktigt att barnet kan sitta själv och att det sitter upprätt.Naturligtvis måste du hela tiden hålla ditt barn inom uppsikt och det är meningen att barnet inte ska äta ensamt, utan tillsammans med resten av familjen (vilket går jättebra eftersom barnet inte behöver matas – föräldrarna kan äta samtidigt. Detta gör att barnet får känna sig delaktig i gemenskapen, vilket stimulerar lusten att äta.


Det krävs lite städning förstås.  :)
Metodens filosofi ät att så länge barnet ammats har hon/han ju själv fått välja hur mycket och hur länge hon/han ätit och vilket ändras då du börjar mata barnet med puréer. Då är det föräldern som avgrör hur stor en portion är och man kan lätt ge för mycket mat och för fort åt ett barn ifall man skedmatar det. Detta kan i sin tur kan leda till att barnet vänjer sig vid att vara övermätt.

Genom att barnet själv får välja hur mycket och hur länge det äter får barnet upptäcka olika (rena) smaker istället för att all mat är blandad till en puré där barnet inte kan särskilja olika smaker. Genom BLW får barnet känna på olika konsistenser. Det handlar om att stimulera olika sinnen som smak, lukt och syn. Barnet får dessutom öva upp sin finmotorik, bla sitt pincettgrepp genom att exempelvis plocka i sig matbitar.

Försök aldrig truga eller tvinga barnet och låt barnet ha kontrollen och oroa dig inte för om hon/han får i sig tillräckligt, så länge barnet har fri tillgång till bröstmjölk/ersättning är allt ok.


OBS! Det går naturligtvis lika bra att använda BLW om man flaskmatar sitt barn.



På vårt mattema BLW serverade vi smakpotioner av:

-Avocado
- Leverpstej
-Broccoli
-Kokta äpplen

- bananer
-ärtor
- gurka (det mjuka)
- majs
-mango
-ägg


Vår dietist Anna minglade runt bland föräldrarna och svarade på frågor och flera av det som frågades och svarades finns sammanfattat i texten ovan. Vår uppfattning är att om du känner dig trygg med att ge barnet mjuka bitar av mat är BLW en tänkbar metod. Känner du dig spänd, stressad och otrygg med att ge bitar känner barnet detta och då kanske du ska börja med puréer och vänta med plockmat.





Vi vill också tipsa om en bra app för dig som vill göra mer miljömedvetna val i vardagen.




Vi har uppmärksammat att fler och fler av våra besökare är intresserade av att göra mer miljömedvetna val i sin vardag. Naturskyddsföreningen har en intressant Grön guide som är mycket användbar och lättläst. Den finns även som en app att ladda ner.



Ladda ner appen









Läs även  åtta sätt att döda myter om ekologiskt
Läs om 8 myter om ekologisktkt