Familjecentrum på Trollhättan Stad

torsdag 22 september 2016


Sätta i halsen


Torsdagen den 15 september hade vi temat sätta i halsen på familjecentrum. Ingrid som arbetar på familjecentrum är barnsjuksköterska och visade hur man ska agera om det blir luftvägsstopp.
Ett barns kräkreflexer sitter mycket längre fram och det kan upplevas som att barnet har satt i halsen. Men hur märks det då att barnet satt i halsen?
        -          Hosta

-       Hest väsande skrik.

-       Axlarna dras upp.

-       Missfärgning vid munnen.
Om man gjort bedömningen att det är en ineffektiv hosta och barnet är vid medvetande så gör man på följande sätt:

Om barnet är mellan 0 - 1
- Lägg barnet på mage mot underarmen mot låret som stöd. Gör fem ryggslag. Får barnet fortfarande inte upp det som sitter i halsen vänder man på barnet. Man tar sedan (för en kvinna gäller två fingrar, för en man ett finger) och placerar fingrarna/fingret strax under bröstvårtorna på bröstbenet och utdelar fem brösttryck.
 
 
-   Bedöm och upprepa tre gånger innan du larmar 112.

-       Efter att vi larmat sätter vi munnen över barnets näsa och mun och blåser in den luften vi har i vår egna mun. Vi upprepar 20 gånger på en minut.

Om barnet är 1 år – pubertet.

-       Gör fem ryggslag med handflatan.
 
 

-       Är barnet över året gör man ett buktryck så kallad ”Heinrich manöver”. Koppla den ena handen över den andra så att man får ett stadigt tag och tryck under bröstkorgen. Man står här bakom barnet.
 
 

-       Bedöm och upprepa tre gånger innan du larmar 112.

-       Efter att vi larmat sätter vi munnen över barnets mun och blåser in den luften vi har i vår egna mun. Vi upprepar 20 gånger på en minut.
Om barnet varit medtaget och man får upp det barnet satt i halsen så bör man även kontakta sjukvården och eventuellt åka till sjukhuset för att undersöka så att det inte finns något kvar i luftvägarna. I fall att det gör det så kan det orsaka eventuellt infektioner på luftvägarna.

Viktigt är att barnet sitter ner när det äter och inte springer runt med mat eller godis i munnen. När man äter korv och bröd är ett tips att man kan dela korven längs med så minskar man risken att en rund liten bit fastnar i halsen. 

 

 

   

 

onsdag 14 september 2016




Våra nya medarbetare



Specialpedagog Liselotte Andersson

Liselotte Andersson har börjat arbeta som specialpedagog på Familjecentrum. Hon ersätter Maj-Britt Svensson som nu har gått i pension.

Liselotte har under många år arbetat som lärare i grundsärskolan i Trollhättan stad. Hon är lärare med specialpedagogisk inriktning, fritidspedagog och har en filosofie kandidatexamen i pedagogik.

Liselotte arbetar med föräldrastöd till familjer. Hon är också länken mellan föräldrar, familjecentrum och förskolor i Trollhättan stad.



Socialpedagog Helen Johansson

Helen Johansson vikarierar som socialpedagog på Familjecentrum då Mimmi Hermansson är sjukskriven.

Hon har tidigare arbetat på Kortbo som är Trollhättans stad egna hemmaplanlösning för ungdomar och deras familjer

Helen arbetar med föräldrastöd och är länken mellan familjecentrum och samhällets stöd och resurser.

Helen är även nätverksmötesledare och ingår i Trollhättans stad nätverkslag.


Har du funderingar kring föräldraskap, barns utveckling, hur man får vardagen att gå ihop eller behöver hjälp att veta vart du ska vända dig för att få rätt hjälp i olika frågor så kan du kan boka tid hos Liselotte, Helen eller Ingrid. Boka tid hos oss på telefonnummer 0520-495412 eller prata med oss via öppna förskolan/Babyöppet.



Ben Wiang-Samut

Ben Wiang-Samut är vår nya lokalvårdare och hon ser till att vi har det rent och snyggt här på Familjecentrum.